Biztosítás & koronavírus

Ami a legjobban érdekelheti

A világ más országának kormányaihoz hasonlóan a magyar kormány is drasztikus intézkedések bevezetésére kényszerült a járvány megfékezésének érdekében, mely bizonyos szereplőknél jelentősen visszavetette, másoknál teljesen el is lehetetlenítette a működést. A leginkább érintett szektorok közé tartozik a turizmus és vendéglátás, a kapcsolódó szolgáltatások és egyéb kiskereskedelmi tevékenységek. Ezen ügyfeleink zöme rendelkezik „üzemszünet” biztosítással, azonban működésük nem fizikai károsodás elszenvedése miatt hiúsult meg (mint pl. tűzkár esetén), ami a vagyonbiztosítás mellé kötött üzemszünet biztosítás életbe lépésének alapvető feltétele. A magyar piacot átvizsgálva kijelenthető, hogy egyik biztosító társaság feltétele sem terjed ki világjárvány miatti üzemszünetre, ahogy jellemzően egyéb biztosítási módozatok feltételeiben is kizárás minden világjárvány és ezzel kapcsolatos káresemény. A biztosítótársaságok már régen felmérték, hogy ez egy felelősségteljesen nem biztosítható kategória, ezért ugyanúgy az alapkizárások között szerepeltetik, mint a háborús eseményeket, amire szintén nincs módjuk fedezetet nyújtani.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan kérdése, észrevétele lenne, forduljon hozzánk bizalommal! Segítünk átnézni vállalati biztosításait, véleményezzük az abban szereplő fedezeteket és megválaszoljuk felmerülő kérdéseit.

Általános helyzetkép a vállalkozások koronavírussal kapcsolatos félelmeiről

  • Részleges vagy teljes üzleti leállás (csökkenő bevétel és profit, fix költségek miatt romló cash-flow), akár piacvesztéshez is vezethet (negatív hatás a részvényesekre)
  • Harmadik félnek okozott felelősségi károk (különös tekintettel a nem megfelelő protokoll miatt megfertőződő vevők, alkalmazottak és látogatók vonatkozásában)
  • A fertőtlenítésre/megelőzésre költött extra kiadások
  • Kiberkockázatok (a koronavírus kapcsán megnövekedett adathalászat és hacker támadások)
  • Hitelkockázatok  (a kintlévőségek időbeni vagy a nem teljesítő partnerek számának növekedése)
  • Vállalati mobilitás fenntartásának extra költségei (utasbiztosítás, külföldi gyógykezelések stb.)